Alweer een week voorbij... - Reisverslag uit Limuru, Kenia van Marjolein Perquin - WaarBenJij.nu Alweer een week voorbij... - Reisverslag uit Limuru, Kenia van Marjolein Perquin - WaarBenJij.nu

Alweer een week voorbij...

Door: marjoleinperquin

Blijf op de hoogte en volg Marjolein

08 Januari 2012 | Kenia, Limuru

Sasa! (Dat is de " coole" manier van hooi zeggen hier)

Wederom een berichtje uit Limuru. Nu een week weg uit ons kikkerlandje, maar het voelt als een maand! (In a good way ;))

Ik heb de meest geweldige groep mede-vrijwilligers om me heen en de dagen vliegen dan ook voorbij :). Ik mis jullie natuurlijk wel, maar mijn ervaringen hier en de omgeving maken het erg dragelijk :D!

Sinds mijn vorige blog ben ik 2 dagen in het ziekenhuis (Kikuyu Hospital) geweest voor mijn vrijwilligerswerk op de maternity ward. De middelen zijn hier erg primitief, al is dit een van de meest luxe ziekenhuizen die er zijn. Rapportage en hygiene zijn hier van latere zorg. Gezien de totaal andere werkwijze (en het feit dat ik slechts van 09:00 tot 15:00 op de afdeling ben) maak ik voornamelijk de artsen-visite mee, waarna ik probeer hier en daar te assisteren. In tegenstelling tot in Nederland, worden de patienten hier gewoon aan het bed volledig besproken, waarbij de arts de medisch-studenten de oren van het hoofd vraagd. En wel in het Engels want: 'Hey! We've got ourselves an visitor!' (Jep, jep dat ben ik...sorry joh...).
Om de beurt stotteren de studenten een paar loze woorden en het is dat ze donker van kleur zijn, maar ik zou zweren dat enkelen van hen rood aanliepen. De arts lijkt zich op zijn beurt prima op zijn plek te voelen en pronkt graag met zijn informatie.
Veel baby's vast kunnen houden en hun manier van werken kunnen bestuderen, wat ik ook al een hele ervaring vind :). Het maakt niet uit waar je bent overigens: je kunt rustig het hele ziekenhuis door wandelen en niemand zal het door hebben :P. Wel al leuke gesprekken gehad met de verpleegkundigen en je vraagt jezelf af hoe je ooit hebt kunnen klagen over werktijden, salaris of werkomstandigheden.

Afgelopen donderdag kwam ik bij een van de patienten (met behoorlijke weeen en 8 (van de 10) cm ontsluiting). Ze was alleen en ik hield haar hand vast en wreef over haar rug. Ze vroeg me bij haar te blijven en dat heb ik gedaan. Na 5 uur van rug-wrijven en meepuffen ging ze toch eindelijk voor een keizersnede naar de operatiekamer en ik kon mee. Helaas heb ik het kindje niet meer gezien, gezien ik al werd opgehaald om naar huis te gaan. Hopelijk zijn ze er morgen nog... Ik kon niet veel doen, maar heb hele interessante gesprekken met haar gehad (tussen de weeen door) en het was op een totaal andere manier een mooie ervaring.

Op vrijdag hebben we gezamelijk met alle vrijwilligers een hek gebouwd bij een weeshuis hier in de buurt. Bedenk je: 7 meisjes.... oh en 3 jongens die ons dit moesten gaan leren. Hilarische taferelen met als eindresultaat een prima hek! We hebben ons behoorlijk in het zweet gewerkt en ik ben minstens net zo erg verbrand (moet nog even in mijn systeem komen dat het hier zomer is...). Hierna nog met de meest schattige kinderen spelletjes gespeeld. Onderweg naar huis (ja; het voelt echt als thuis) langs een shopping mall om chocola te kopen ;).

Gisteren zijn we op safari geweest en hebben we de meest indrukwekkende dieren gezien!! Een leeuwin en giraffen, een krokodil en velen anderen dieren. De foto's heb ik geupload :). Woorden nog foto's kunnen beschrijven/laten zien hoe prachtig het hier is en daarom vind ik het ook stom dat niemand van jullie mee is ;).

Na de safari hebben we met z'n allen Ethiopisch gegeten in een restaunt in Nairobi. Het bleek Ethiopisch Kerst te zijn... Dus: Een Amerikaans, Australisch, Ijslands, Zwitsers, twee Deense en een Hollandse vrijwilliger die samen in Kenia het Ethiopische kerstfeest vieren van 2004... (jep ze hebben een andere kalender). Prima gegeten overigens. Daarna werden we uitgenodigd voor een koffie-seremonie met zeeeeer sterke koffie waar we nu nog van stuiteren ;).

Een van de meisjes is behoorlijk ziek (al voor het Ethiopische eten) op het moment dus we zorgen goed voor haar en hopen natuurlijk dat het bij 1 persoon blijft. Ik voel me zelf geweldig en de verbranding op mijn borst (in de vorm van Afrika) heeft al veel hilariteiten veroorzaakt.

De avonden zijn gezellig met thee-drinken en films kijken en soms Swahili-lessen van onze begeleiders.
Een van hen: Mozes, is een van de meest vrolijke mensen die ik ooit zal ontmoeten. Het meest grappige is dat als je hem iets vraagt (en hij vind het grappig, wat vaak het geval is) hij eerst zegt met een grote grijns: " Okay... I will awnser your question, but would you please excuse me... I have to laugh..." Waarnaa hij voor minstens 5 minuten volledig in een deuk ligt om vervolens antwoord te kunnen geven op de vraag.

Vandaag ben ik naar de kerk geweest (ja, ja... heilig boontje dat ik ben). Het is meer dat een paar van mijn mede-vrijwilligers gelovig zijn, en ik graag een afrikaanse dienst bij wilde wonen. Het is dan ook echt een ervaring: de Afrikaanse mensen hebben een dijk van een stem en lijken hier zelf totaal niet van onder de indruk. Ze zetten een keel op en de hele kerk zingt uit volle borst mee, wat een prachtig geluid veroorzaakt. Ik heb geen idee wat ze zingen, maar heb vrolijk mee geprobeerd te blaten in het Swahili, waarbij ik voornamelijk (uit volle borst) HALLELUJA! mee kon zingen ;).

Vandaag ook voor het eerst geskypt met wonderbaarlijk goed ontvangst! Ik vind het heerlijk om jullie berichtjes/mailtjes te lezen dus blijf ze vooral sturen :). Ik vergeet jullie niet, maar weet niet zeker wanneer ik weer online kom :).

Ik vergeet waarschijnlijk 3-kwart, maar dit is even wat me te binnen schiet ;) Gelukkig heb ik een dagboek!

Oh; mochten jullie iets op hebben gevangen over mogelijke aanslagen in Nairobi: Het schijnt zo te zijn dat de Somalische terroristen een aanslag aan het plannen zijn op engelse touristen in Kenia (omdat de Engelsen zouden hebben geholpen bij het ombrengen van 60 Somalische mensen). We gaan morgen even verhaal halen bij de leiding hier om te kijken of het veilig is om volgend weekend naar Mombassa te gaan. Maar maak jullie geen zorgen; ik loop niet in 7 sloten tegelijk ;). Al zou het toch tof zijn om op een piratenschip te komen.. toch?! ;)

• 08 Januari 2012 - 19:55

Carolien En Desiree:

Sasa!!!!
    Whahaha, hardop in een deuk liggen om jouw verhalen, en NEE ik pink heus GEEN traantje weg hoor... ;) (niet tegen je moeder vertellen anders gebruikt ze dat weer tegen me)

We hebben weer saampies genoten van je verhalen....

Wil je weer een nederlands verhaal...... eh.... gisteren regende het wel en vandaag niet :P

hihi love ya! (altijd eentje meer)

• 08 Januari 2012 - 20:02

Je Pappie:

Geweldig wijvie, dit verhaal en die prachtige foto's (vooral de foto van die leeuwin).
    Zo te lezen en te horen (via de skypeverbinding) heb je weer een hoop meegemaakt de
    afgelopen week. Fijn dat je het met de medevrijwilligers goed kan vinden en dat jullie
    zo'n goede band hebben. Een ding moet ik wel nog even kwijt, spijt dat ik er niet bij kan zijn
    om al dat moois met eigen ogen te kunnen aanschouwen. Wel wijvie, tot weer horens, dikke kus
    je pappie.

• 08 Januari 2012 - 20:11

Mam:

Hi moppie, ik had net op je vorige verslag al gereageerd op je foto's want die zijn TOP:) Maar nu staan er nog meer foto's op ;0 Maar je verhaal is weer heerlijk geschreven en ik zie het helemaal voor me hoe jij uit volle borst mee BLAAT in het Swahili :) :) Ach wijvie, geniet maar lekker,pas goed op je zelf en super veel plezier !!!! Dikke kus XX

• 08 Januari 2012 - 20:35

Maaike Baars:

He Marjolein!
    Wat leuk om je zo te volgen!!! Leuke verhalen!! Je hebt het erg naar je zin zo te lezen!!! Mooi verhaal over de vrouw met weeen, moet je toch maar bij ons blijven he :)! Kan je gewoon naar de 6e ook vrouwen met weeen ondersteunen!!
    Prachtige foto's ook!!!
    Geniet er nog van!!!
    Liefs Maaike

• 08 Januari 2012 - 21:00

Ellis:

Hallo Marjolein,

Wat ontzettend leuk om je verhalen te lezen en je foto's te zien!
    Je straalt helemaal! I vind je een stoere chick!!
    Veel plezier nog en ik blijf je volgen!
    xxx
    Ellis

• 08 Januari 2012 - 22:54

Anneloes:

Nu wil ik ook op safari hoor! Wat gaaf om al die beesten van zo dichtbij te zien! En wat heb je in een week tijd al veel mooie dingen meegemaakt! Wie weet wat je allemaal nog meer te wachten staat :) Ik kijk uit naar al je volgende mooie verhalen! Tot over een paar weekjes ;)
    Liefs, knuffel, kus

• 09 Januari 2012 - 05:55

Jose En Peter:

hoi hoi lein.

oh waarom ben ik niet met je meegegaan !!!!!!!!!!!!!!!!!
    als ik je verhalen lees en de foto's zie ben ik toch wel een beetje jaloers hoor.
    wat een belevenissen.
    het doet ons goed om te lezen dat het goed met je gaat, en dat je er van geniet.
    en dat zelfs jij nog eens koffie zou drinken hihihi.
    leef, zorg, en geniet
    love you
    groetjes uit limburg.
    ook van robin, laurens wendy en jeffrey

ps het is maandagmorgen 7 uur en het regent dat het giet,

• 09 Januari 2012 - 09:22

Roy:

Wat geweldig om dit allemaal te lezen wat je meemaakt!
    (Leuke afleiding voor op me werk ;))
    Ben wel jaloers op die safari hoor... de BeekseBergen is er niets bij!!!
    Hoop dat je niet ziek wordt van het eten, want dat is echt niet tof en al dat moois mag je zeker niet missen!!
    Keep posting en geniet er van!!

Groetekus,
    Roy

• 09 Januari 2012 - 14:05

Liv:

Marjooooo! HEEL LEEEUK! Mooie foto's man. Ben nu al benieuwd naar je volgende verslag haha. Dikke x!
    PS. ik heb je fitnesspasje ingeleverd gisteren, vanaf nu ben je lid af ;) xxx

• 09 Januari 2012 - 14:51

Anoek:

Hey Meis,

Super dat je het zo naar je zin hebt. Genieten is belangrijk, vooral van al kleine dingen en dat doe je. Goed dat je niet in 7 sloten tegelijk loopt, mocht dat toch gebeuren??? Als je er dan ook maar weer heel huids uit komt ;-)!!!
    Have fun en ik blijf alles volgen.

Liefs Anoek...

• 09 Januari 2012 - 16:18

Opa:

Wat een leuk verslag weer en wat een schitterende foto's.
    Was je niet bang om zomaar een leeuw over de weg te zien lopen.
    Of zaten jullie in een afgesloten auto, volgens de foto was de auto behoorlijk open.
    Meisje blijf genieten en tot je volgende verslag, Sasa!!!!

• 09 Januari 2012 - 17:25

Sjors:

Nondeju, wat een mooi verhaal en toffe foto's weer. Wel vet dat er ook giraffes zijn, hoe ging dat verhaal ook alweer? ;-)

Goede zaak dat je je locatie hebt kunnen wijzigen trouwens :) Beter weer dan Amersfoort dacht ik zo. Tot de volgende blog/mail/skype/wap

X

• 09 Januari 2012 - 17:30

Oma:

lieve schat wat een mooie foto,s
    kon ik je hand tasje maar dragen lijkt mij schitterend om alles in leven de lijve te zien
    maar we houden het voorlopig maar van natuur films op tv
    ik vind het zo mooi dat je er zo va geniet
    ga zo door tot je volgende verslag
    liefs OMA

• 09 Januari 2012 - 18:04

Els:

Hoi Lieve Lein (marjo)

Super meis dat je zo geniet van alles ,en dat je het al zo naar je zin hebt,ook ben je goed bezig Lein!
    mijn bladwijzer ,ligt klaar voor de volgende spannede bladzijde,van jouw verhalen.
    In derdaad meis mooie fotoos..............................................van die paal....geintje hoor alle fotoos ,zijn prachtig! doei lieverd een fijne tijd verder en een dikke kuszzvan mij els

• 09 Januari 2012 - 20:00

Gerard En Lydia.:

Wat gaaf dat wij dit hier mee kunnen maken, bedankt Marjolein

• 10 Januari 2012 - 13:08

Je Grote Broer :

heey zussy super gaaf mooie foto's ook en dat zwahilie zingen wou dat ik dat ook kon horen heee IDEE volgende keer met skype ga jij zwahilie zingen hahah ik heb er al wel zin in ;)
    hier in Nederland gaat het ook allemaal goed gister auto theorie examen hehad ben daar wel voor gezakt maar komt wel goed volgende keer haal ik hem :) ik vind je verhalen super leuk en je kan ook merken dat jij het schrijft super leuk dus.

laat weer snel wat van je horen zusJE
    de groete je broer

• 10 Januari 2012 - 13:49

Anne:

Sasa!

Woww ik zit vol bewondering je bericht te lezen! You are such a super girl!

Mooie verhalen uit het ziekenhuis. Zo te horen ben je daar een goede aanwinst. :)

Liefs uit Breda xxx

• 10 Januari 2012 - 13:57

Niels:

Hahaha! Leuk verhaal! Ben alweer benieuwd waar je volgende bericht over gaat! :D
    Overigens ook mooie foto's (toch wel jaloersmakend) ;)
    Veel plezier!

Xx uit Breda/Oosterhout

• 11 Januari 2012 - 16:25

Vera:

Hoi lein, ik geniet van je verhalen en de foto's. Het 'guppie' op de foto met die schattige vlechtjes lijkt erg veel op een van de lieve 'guppies' op mijn school, ook zo'n schattig boefje.
    liefs Vera

• 12 Januari 2012 - 09:05

Liv:

Nu zie ik pas die foto met die koffie hahahaha. Sukkeltje! Altijd koffie proberen en daarna "Nee ieeelll". Ik kwam gisteren thuis en er lag een pakketje van bol.com. Ik dacht huh, ik heb toch niets besteld.. Maakte ik het open, was een cadeautje! Van mijn oom en tante een boek over een meisje die in India ging backpacken enzo. Echt te tof. Misschien neem ik m wel mee naar India, dan kan jij hem ook daar lezen! :D

Zijn jullie uiteindelijk nog naar Mombasa gegaan? Ik had het nog even opgezocht, maar kon er niet veel actueels over vinden..

Dikke x

• 13 Januari 2012 - 14:02

Willemijn Bokkers:

Heey lieve Marjolein!

Wat super gaaf dat je daar zo geniet! Echt je enthousiastme straalt door je verhalen en foto's heen! WOW meis, wat een een belevenis(sen).. wat leuk!!!! Zit nu op het werk, en ik(we) mis(sen) je wel hoor :( nee,niet terug komen.. eerst je reis helemaal voltooien natuurlijk :) Je krijgt de groetjes van Koos, die stond net achter me even mee te kijken! Print je verhalen uit en leg ze hier tafel kan iedereen lekker met je meegenieten.. ;) Heel veel plezier nog he!

Take care wijfie,

hele dikke knuffel x Willemijn

• 13 Januari 2012 - 15:41

Leoni Goossens:

Hee Marjolein!

Ik had ooit al eerder een mailtje van je gekregen! (via Barry)
    En aangezien ik maandag kom was ik benieuwd of ik je hier kon vinden! Je verhalen klinken echt super, en ik heb er heeel veel zin in!

Heb je nog een tip van wat ik écht mee moet nemen vanuit Nederland?

Tot over 3 dagen!!!

• 13 Januari 2012 - 15:44

Leoni Goossens:

Trouwens ik wilde ook heel graag in het ziekenhuis werken omdat ik decentrale selectie ga doen voor Geneeskunde aan de UvA. Maar ik kreeg helaas de teleurstellende mededeling dat dat niet mag. Ze gingen een van de Dutch volunteers mijn Profiel werkstuk en Diploma laten lezen, neem aan dat jij dat dan bent! Kan je alsjeblieft een goed woordje voor me doen, zodat ik alsnog in een Health Center kan werken? Het is echt mn droom om in een ziekenhuis of iets dergelijks te werken! (: (:

• 14 Januari 2012 - 19:47

Valerie:

Whauwie meid! Wat prachtig allemaal, super stoer safarichick! :D
    Je hebt het super naar je zin zie ik op de fotos! Geniet ervan!
    Liefs, Valerie

• 14 Januari 2012 - 20:38

Gabrielle:

je kunt echt geweldig vertellen
    wil graag alles horen als je terug bent xx

• 15 Januari 2012 - 11:02

Petra:

Hey,
    Leuk verhaal weer! En ook erg leuk dat je er zoveel foto´s bij plaatst :D
    Blijf er van genieten!
    Xxx