Laatste blog vanuit Kenia
Door: Marjolein
Blijf op de hoogte en volg Marjolein
04 Februari 2012 | Kenia, Limuru
Gezien mijn laatste blog eindeloos lang was en niet eens helemaal compleet; toch maar besloten om wekelijkst te bloggen. Ik hoef niet bang te zijn dat ik niets te vertellen heb, want ik maak nog altijd genoeg mee!
Om te beginnen maar even een update over Elvis; Het kleine schatje en zijn mama zijn afgelopen maandag (toen ik er dus niet was) ‘vrijgelaten’ uit het ziekenhuis. Ik weet niet precies hoe ze het voor elkaar hebben gekregen, maar dat doet er uiteindelijk niet toe :).
Gezien ik bezig ben met afscheid nemen van het thuis dat Kenia heet, heb ik dus ook afscheid moeten nemen van de kinderafdeling. Dit ging gepaard met huilende kinderen en ditmaal niet omdat ze me eng vonden ;). Toch leuk dat mijn ‘Mwenda Wazimu-heid’ zijn vruchten heeft afgeworpen :). Heb me die laatste dag gek geblazen aan ballonnen en ben nog duizelig van het draaien van rondjes met de kids.
Op deze laatste dag kwam een heel ziek kindje binnen van 3 jaar oud. Het kind werd door 9 doktoren onderzocht en had daarbij de kracht niet om te huilen, laatstaan zijn hoofd omhoog te houden. Heel sneu om te zien, en voornamelijk omdat alle artsen uitgebreid de tijd namen om alle tests ZELF even te doen, terwijl de dokter (of medisch student, want ja: die moeten natuurlijk ook leren…zelfs ten kosten van dit kleine kereltje) die net ook al had gedaan. Ik werd er en beetje boos van moet ik eerlijk zeggen, maar het blijkt allemaal heel normaal te zijn hier en ik moet dan ook bekennen dat ik niets heb gedaan. Al zou ik niet nogmaals zwijgzaam toe kunnen kijken hoe ze een kind zo als oefenmateriaal gebruiken.
Vervolgens kwam men dan (na 1,5 uur) tot de conclusie dat het kereltje behoorlijk ziek was (goh…) en dat het verstandiger was om hem naar een private-hospital te brengen, waar ze meer gespecialiseerd zijn. Hierna richtte de arts zich tot de moeder van het mannetje en stelde een vraag die ik in Nederland nog nooit heb gehoord in dit soort gevallen: ‘Kunt u dat betalen?’ Het antwoord kwam heel zacht en bijna onhoorbaar maar alleen al aan haar gezicht was af te lezen dat het een ‘nee’ was. De arts gaf haar de volgende walgelijke keuze: Of: Toch naar een private hospital en de kans hebben hier eindeloos te moeten blijven, omdat de rekening torenhoog zal worden. Dit zou desastreus zijn voor haar andere 3 kinderen thuis, die ze dan niet meer zouden kunnen onderhouden. Of: In Kikuyu blijven met de kans dat het kind niet goed of op tijd gediagnosticeerd zou worden en behandeld… Ze begon verwoed haar telefoonboek af te bellen op zoek naar iemand die haar het verlossende antwoord kon geven. Ik weet niet wat ze besloten hebben, gezien ik voor die tijd opgehaald werd. Laat het duidelijk wezen dat het natuurlijk nooit zou moeten mogen gebeuren dat een moeder deze keuze moet maken.
Het vrijwilligerswerk in Kenia zit erop. Heb hier heel veel van geleerd en verbazingwekkende taferelen gezien. De tijd is voorbij gevlogen, al heb ik, met de hoeveelheid dingen die ik heb meegemaakt, het idee dat ik al minstens een half jaar weg ben van huis. Het feit dat het bij jullie 10 graden vriest en het hier zomers zonnig is, zal daar ook wel aan bijdragen :). Ik heb hier en daar een momentje van heimwee, wat inhoud dat ik dit dolgraag life met jullie zou willen delen, maar voor geen goud terug zou willen naar ons koude kikkerlandje.
Ik heb me in Kenia meteen thuis gevoeld en ik ga het zeker missen. Geen moment heb ik het gevoel gehad dat het hier onveilig was, en zeker binnen de muren van Brackenhurst, Limuru wordt er beter op me gelet dan op menig gevangene.
Het vrijwilligerswerk was welliswaar niet volledig wat ik ervan verwacht had, maar heb er andere en wellicht zelfs betere ervaringen uit kunnen halen :).
Gisteren (vrijdag) ochtend ben ik samen met de Engelse Amanda naar Amboseli gegaan. Amanda heeft me weten over te halen om mee te gaan. Ze zou anders alleen gaan en het zou haar een fortuin kosten. Daarom heeft ze (gek dat ze is) een deel van mijn ticket betaald gezien ik het eigenlijk te duur vond en heb ik haar als tegenprestatie als moeder geadopteerd hier in Kenya;). Best een geweldige deal al heeft het enkele dagen geduurd voordat ik me goed voelde bij deze liefdadigheid ;).
Amboseli is een van de meest bekende parken hier in Afrika en ligt aan de voet van de prachtige Mount Kilimanjaro. Om 06:30 werden we opgehaald, en we redden over bereidbare (!!) wegen naar het park.
Ik was er bij het boeken vanuit gegaan dat ik een nieuw kampeer-festijn mee zou gaan maken maar net voor vertrek bleek dat we in een 5***** hotel verbleven met zwembad en alles erop en eraan….
Rond lunchtijd arriveerden we in Amboseli en een gigantisch buffet wachtte ons op. Uitzicht over Amboseli met zeebra’s, antilopes en olifanten terwijl je je sandwich wegwerkt: dat heb je niet elke dag.. Nog even een plons in het zwembad met ditzelfde uitzicht, waarna we voor een afternoon game-drive gingen. Amboseli heeft de grootste Olifanten van Afrika, omdat het gras erg voedzaam is. Dit omdat Amboseli vroeger een meer was en er dus veel mineralen in de grond opgeslagen liggen. Het was afgeladen met olifanten die als mieren overal en nergens op leken te poppen. Het was ‘rustig’ wat inhield dat er ongeveer 3000 olifanten verbleven in plaats van de 5000… Ik kon me niet voorstellen dat er nogmeer van deze reuzen zouden bestaan en mijn ogen uitgekeken. Zeker met de prachtige ijscoupe bovenop Kilimanjaro op de achtergrond. We zagen nog 7 leeuwinnen, zeebra’s en tal van andere dieren. Wederom doen de mooiste foto’s geen eer aan de daadwerkelijke schoonheid van deze plek en kan ik het iedereen aanraden om hierheen te gaan.
Savonds met een glaasje rose op het terras sterren gekeken en daarna als een blok in slaap gevallen in een king-size bed naast een snurkende Amanda (gelukkig oordopjes bij me ;)). Tussen het gesnurk door kon ik de nijlpaarden horen … grommen?... brullen? Wat doen ze? Nog even gecheckt of de deur goed dicht zat want de apen komen maar al te graag binnen en zijn slimme wezentjes.
Vanochtend weer vroeg op om bij zonsopkomst weer alle dieren in het wild te zien. Bij het ontbijt hoorde ik enkele touristen aan elkaar vragen: "Did you see the lionesses? Aparently they where here!" antwoord van verbijsterde gesprekspartner: "No!!!". Ik voelde me als een klein kind op het speelplein dat als eerste het nieuwste speeltje had moest me inhouden om niet heel hard te roepen dat ik ze zowel gisteren als vanochtend heb gezien :D. Brave burger als ik was hield ik me in en gniffelde stiekem en evil ;).
Terugkijkend op de foto’s kan ik nogsteeds niet geloven dat ik daar vanochtend was.
Morgen helaas inpakken, maar heb net even met Thirza gekletst op facebook (mijn nieuwe kamergenootje in Zuid Afrika) en haar verhalen maken dat ik ook weer heel veel zin heb in mijn volgende avontuur!!
Lieve mensen mijn volgende blog komt vanuit Zuid Afrika :). Veel schaatsplezier ondertussen en wederom (ik kan het niet vaak genoeg zeggen) bedankt voor alle lieve reacties! Ik lees ze graag en vaak terug!
04 Februari 2012 - 20:44
Mam:
hoi lieve schat, wat een prachtig verhaal weer!!!
Zo ontroerend ook, ik zag het helemaal voor me hoe die moeder daar stond met een onmogelijke keuze!!!! Dat zijn héle nare dingen en dáár zou wat aan veranderd moeten worden daar in Kenya!!! Lieverd ik vind het super hoe je deze tijd in Limuru hebt beleeft en wat je hebt gedaan.
Ik weet héél zeker dat alle mensen die jij daar bent tegen gekomen blij zijn geweest om jou te leren kennen!! De glimlachjes die je hebt veroorzaakt en de steunende hand die je hebt gegeven is niet in woorden uit te drukken zo belangrijk!!!!! Geweldig schat ik ben super trots op je!!!!:) :)
Wat heerlijk dat je nog zo'n mooie safari heb gehad en ik heb zelf ook al een verhaal van Thirza gelezen en denk dat je het daar ook helemaal super gaat krijgen!!!
Lieve schat veilige reis morgen(maandag) en laat alsjeblieft even weten dat je goed bent aangekomen;) Love you very muchXXXX -
04 Februari 2012 - 21:10
Je Pappie:
Haaiii wijvie, net als de vorige keren, weer een mooi verhaal. Misschien kan je met die mooie safari's en ander mooie herinneringen de negatieve dingen een beetje onderdrukken danwel vergeten.
je weet; een ander land , andere normen en gebruiken. Maar je hebt er ook deze keer in het 5-sterren hotel lekker van kunnen genieten. Prachtige safari's gemaakt en veel dieren gezien.
Ik wil je alvast een goede reis toewensen voor je reis naar Zuid Afrika, doe voorzichtig, let op je zelf, loving you, je pappie. -
04 Februari 2012 - 22:42
Anneloes:
Man, man, man, wat een verhalen toch weer! Ik wil ook leeuwen, olifanten en aan-elkaar-plukkende aapjes zien! Je hebt het goed gedaan in Kenia, ondanks de soms lastige situaties daar! Den maar gewoon aan alle kindjes die je blij hebt gemaakt daar! Tot over een maandje! Xx -
05 Februari 2012 - 08:19
Jose En Peter:
he lieve nicht
wat een avontuur, en alweer een mooie blog en geweldige foto's, denk je er wel eens aan om een boek te gaan schrijven over je avonturen, zou ik zeker eens overwegen.
meid wat een verhalen, super hoor.
dat de mensen voor een keuze gesteld worden is in triest, maar zij weten misschien niet beter, zou er niet aan moeten denken dat zoiets hier zou gebeuren, ja ons welvarend landje, en dan klagen de mensen nog.
lieverd wij wensen je een goede reis naar zuid afrika.
hoop dat je daar net zulke mooie verhalen kunt en mag schrijven, kijken er al weer naar uit
vanuit een koud kikkerlandje, heel veel liefs dikke knuffel, we all love you very much
05 Februari 2012 - 14:32
Buren Henny En Ben:
O Afrika, O Afrika, ver weg van dat koude kikkerland Nederland.
Het is toch voor ons allen om jaloers van te worden. Maar ja je hebt het verdiend.
Leuke verslagen en foto's houden je kort bij en laat ons mee dromen bij jou van nabij.
Veel plezier in de volgende bloc Afrika en hopenlijk zie je dan onze voorvaderen.
O Afrika, O Afrika, doe de groetjes aan de Bothaa's, Mandela's en vele anderen.
Groetjes en kusjes uit klein Siberie.
O ja, denk aan ons motto bij de foto, niets meenemen, alleen van leren. Ha, ha. -
05 Februari 2012 - 14:49
Liv:
Vet mooie foto's... -
05 Februari 2012 - 15:17
Hans:
Je hebt super mooie foto's gemaakt zeg. -
05 Februari 2012 - 17:50
Marjoke:
Prachtig verhaal weer! Op naar een nieuw avontuur!!
Liefs, Marjoke -
05 Februari 2012 - 18:55
Elise:
Zit heel wat prachtig 'poster-materiaal' bij je foto's. Ik kom bij je bestellen als je terug bent. En verder wist ik het al, maar je verslagen bevestigen het nog maar eens...je bent een toppertje! Goeie reis naar zuid-Afrika, x -
06 Februari 2012 - 07:08
Roy:
De volgende keer geef ik jou mijn camera mee :P of beter nog, ga ik er misschien ooit zelf heen om ze te maken ;) echt fantastisch mooi zijn ze!
Je komt echt op plekken waar je mij en anderen zeker jaloers mee maakt, dat staat gewoon buiten kijf!
Op naar de volgende tripjes, uitzichten, belevingen, avonturen en de daarbij behorende foto's natuurlijk :)
Groetels uit Eastwood! -
08 Februari 2012 - 05:38
Manouk:
Heey lieve schat!
Ik kan nu niet achter blijven hoor! Heb weer erg genoten van je blog en kijk weer uit naar de volgende ;) Ook je foto's zijn GEWELDIG!!! Gewoon niet te geloven wat je daar allemaal ziet en hoe prachtig het daar is! kan me inderdaad voorstellen dat het nog veel mooier is als je het in het echt ziet! Ben zo jaloers als ik het allemaal zie!
Ondanks die laatste vervelende ervaring met de zorg daar (je gaat onze artsen wel waarderen:p) hoop ik dat je een geweldig gave tijd hebt gehad en dat je weer enorm gaat genieten van je volgende avontuur!!
En denk ondertussen maar af en toe aan ons want het is momenteel -16 graden!! de treinen rijden met een gemiddelde van een half uur vertraging grr... en ik ben al helemaal klaar met die koude tenen en vingers en op me kont gaan met fietsen!! maar we blijven lachen haha
Ik mis je lieverd en ik ga weer aan je denken de komende tijd!!
Dikke kus!
09 Februari 2012 - 11:51
Anne:
Stiekem evil gniffelen, hoe doe je dat? Wil ik wel leren ;)
Maar zonder gein, wat een ervaringingen zeg! En het loopt zo ver uit elkaar. Van het ene uiterste naar het andere. Heel mooi, maar ook contronterend lijkt me. Je bent straks heel wat ervaringen rijker!
En prachtige foto's. Kan je niet zo'n Simba adopteren en in je achtertuin houden? Ik pas wel mee op ;)
Tot je volgende bericht en take care!!
Liefs xxx Anne
09 Februari 2012 - 18:59
Els:
Hallo lieve Lein (Marjo)
O,meis wat een schitterd verslag weer,en wat en prachtige ,prachtige fotoos.
Je schrijft je verhaal zo ....dat ik het gevoel heb ,dat ik als een pappagaai op je schouder zit ,van zo dicht bij beleef ik het .(alleen een papapagaai met een splaakgeblek,die hoor je niet he?)
Zo beleefde ik het verhaal van het zieke jongetje.....ik kookte een beetje met de tempratuur die om jouw heen was .... en dacht ook ...doe wat .....zonder $$$ tekens.....voer je roeping uit!
Je hebt inderdaad een oog voor detail,kleur en schoonheid,op je fotoosssss,super !!
Het afscheid was vast wel moeilijk ,maar ik hoop voor je dat de nieuwsgierigheid ,naar het nieuwe onbekende de wond van het afscheid verzachtte,voor je.
Je hebt vast een geweldige in druk achter gelaten en ...deze ervaing heeft je vast sterker gemaakt voor het nieuwe volgende avontuur.
Lieve Lein (marjo) je bent al 5 dagen verder en .......hoe is het met je ? dikke kuszzzz -
10 Februari 2012 - 09:24
Opa:
Het is weer een prachtig verhaal.
Maar wat vreselijk voor een moeder om voor zo een keuze te worden geplaatst.
Waarom mopperen wij in Nederland!!!
En de foto's zijn ook weer geweldig.
Als je de foto's zit te bekijken, voel je de warmte. Maar als je dan naar buiten kijkt en alles is wit van de sneeuw, spreek ik steeds heel zachtjes de wens uit, Marjolein, was ik maar bij jou. -
10 Februari 2012 - 09:53
Oma:
wat weer een prachtig verhaal weer
en de zoo mooie fotos
maar dat het heel anders gaat als hier moet je toch wel respect voor hebben
alleen jammer dat ze zo arm zijn die mensen
en dan zittrn we hier nog wel eens te klagen
met alle bezuinigingen en zo
marjolein op naar je volgende AVONTUUR
WAAROM DE COMP. NU INEENS OP HOOFDLETTERS SPRINGT IS ME NIET DUIDELIJK
MAAR TOCH GENIET ER VAN TOT JE VOLGENDE VERSLAG -
11 Februari 2012 - 13:41
Mevr. Niezing:
Beste Marjolein, ik vind het geweldig wat je daar doet. Ik hoor vele prachtige verhalen van je moeder. Hartelijke groet, Corrie Niezing ( uit de Puntenburg, nr 356) -
12 Februari 2012 - 13:18
Fatoumata Keita:
Hoi Marjolijn,
wat leuk om je verhalen te lezen over je verblijf in Kenia. Ik heb veel bewondering en respect voor jou en het werk wat je doet! Als ik over de kleine Elvis lees blijf ik lachen. Je hebt heel veel meegemaakt en ook veel genoten. Ik ben benieuwd naar je volgende verslag vanuit Zuid Afrika.
Groetjes Fatoumata.
(collega van je moeder op de Puntenburg)