Dol...fijn?...
Door: Marjolein
Blijf op de hoogte en volg Marjolein
20 Februari 2012 | Zuid-Afrika, Pretoria
Mijn laatste blog eindigde ik net voordat we een vlucht gingen maken over het gebied hier :) gelukkig brak net daarvoor de lucht open en hadden we een adembenemend uitzicht over ons huis van deze maand :). We zagen nijlpaarden in de kronkelende rivier die om St. Lucia slingert :). Een hele leuke manier om de omgeving te verkennen ;).
De afgelopen week heb ik les gegeven aan 11 & 12 jarigen op de basisschool van Khula, een dorpje ongeveer 10 minuten rijden van St. Lucia. Enigszins twijfelend over mn vermogen om kennis over te dragen aan beginnend pubers starte ik daar afgelopen maandag. Gelukkig zijn deze kids, in tegenstelling tot de Nederlandse pre-pubers, extreem leergierig en verbijsterend stil en beleefd.
We gaven les over HIV &AIDS: een onderwerp dat hier erg van toepassing is met een besmettingspercentage van 80 tot 90%..
Met het motto: "NO CONDOM, NO SEX" hebben we ons in de lessen gestort en trots merkten we dat de kids alle informatie over voorbehoedsmiddelen en medicijnen als sponzen opnamen. We hadden een "secret question box" zodat ze vragen konden stellen die ze liever niet hardop uitspraken wat soms leuke vragen opleverde als: "What does "penis" stand for?". Echter op maandag en dinsdag kregen we de vraag wat er gebeurde als je seks had met een ouder persoon en toen we woensdag uitleg hadden gegeven op deze vraag, kregen we de vraag: "What will happen if I get raped by an older woman?" BOEM.. Ja die kickte er wel weer even in. Zo leuk en gezellig als het is met onze 14 studenten: dit brengt je weer even terug in de werkelijkheid die Afrika heet. Natuurlijk is dit iets dat (helaas) overal voorkomt, maar hier komt dat relatief veel voor. Hoe leuk die uniformen ook staan en hoe mooi die oven en glimlachen van de kids ook zijn: ze verhullen soms walgelijke werkelijkheden...
Enigszins van ons stuk gebracht hebben we toen nog uitgebreid het recht op "nee" zeggen behandeld en de hulplijnen die er zijn in het geval dit niet genoeg blijkt te zijn. Ook hebben we met de leraar gepraat die hier verder actie op zal gaan ondernemen.
Donderdag maakte onze studenten de toets en met veel trots (en na enkele mondelinge her-overhoringen) konden we met trots alle 14 studenten op vrijdag hun certificaat overhandigen :D! Het voelt geweldig om resultaat te zien en ik heb ook echt het idee dat ik iets nuttigs heb gedaan :).
Voor en na onze lessen op de basisschool heb ik deze week elke ochtend met de lieflijke, snotterende, poepende en krijsende, maar vooral super schattige en overactieve kinderen van de Dukuduku crèche gespeeld :). Alle liedjes blijven nog dagen in je hoofd hangen, maar het is het waard! Ik wil ze zoooo graag allemaal mee naar huis nemen... Foto's volgen (beloofd ;))
De middagen waren iedere dag anders met afterschoolclub, tuinieren, een zeecontainer ombouwen naar een bibliotheek en het nutrition programe. Deze week ga ik me weer in het medische project storten :).
Afgelopen woensdag hebben we een culture night gehad waarbij we naar een zulu-dorpje in Kuhla gingen en alle ins en outs te horen kregen over de cultuur. Zo leerden we over de klederdracht en de kettingen die gedragen worden. Na een typisch zulu-diner hebben we ons belachelijk gemaakt met zulu-dansen waar geen goede fotos van zijn ;) (ach wat jammer nou... NOT!)
Op vrijdag heb ik samen met Thirsa pannekoekenavond georganiseerd om onder de dagelijkse pasta (iehl) schotel uit te kunnen komen en tevens om carnaval een beetje mee te vieren vanuit Zuid Afrika. Alle medevrijwilligers verklaarden ons voor gek met spek-, en kaaspannekoeken, maar moesten ons vervolgens gelijk geven: het was erg lekker! 1-0 voor de hollanders!
Zaterdagochtend om 05:00 vertrokken we richting Mozambique! Op naar het 3e land wat ik dan zou bezoeken en op naar de dolfijnen waar ik mee wilde zwemmen :D! Na nogal wat trammelant bij de grens met arrogante bewakers kwamen we gelukkig rond 8:30 in Mozambique. Rond 9;30 arriveerden we aan de kust en om 11:00 zaten we vol goede hoop in een klein speedbootje op de stormachtige zee voor Mozambique. Een prachtig strand maar helaas wat bewolking.. Het mocht de pret niet drukken: we gingen met dolfijnen zwemmen! De dolfijnen in dit gebied (+/- 300 stuks) zijn allemaal wild en het was dan ook een soort safari. Met een slagingspercentage van 80% is "Dolphin swim" een zeer bekende organisatie om je mee te nemen op een dolphin-swim :). Echter kunnen ze je natuurlijk nooit garanderen dat het zwemmen met dolfijnen ook daadwerkelijk plaats gaat vinden. De eerste groep dolfijnen zagen we al binnen een kwartier, maar deze "nursing group", bestaande uit ongeveer 15 dolfijnen (MET KLEINTJES!) sliep helaas. Dat wil zeggen dat ze de ene helft van hun hersenen laten slapen en ondertussen alert blijven op gevaar met de andere helft. Je mag ze dan niet storen maar we zijn een stuk met ze mee gevaren en hebben ze van heel dichtbij kunnen bewonderen :). De geluidjes die ze maken zijn daarbij ook zooooo lief!! Na weer een halfuur van onsuccesvol dolfijn-spotten gingen we de boot uit om bij het koraalrif te snorkelen en heb ik met een schildpad gezwommen :D!!!! Na mezelf oncharmant weer op de boot gewerkt te hebben gingen we weer verder. Op de weg terug kwamen we nog 2 dolfijnen tegen die ons "de vinger" gaven en dus niet geinteresseerd waren in een social swim met mij... Rare beestjes..
De eerste dag was dus half succesvol.. Na een nachtje minimale slaap door tientallen muggen en een helse warmte stapten we zondag om 06:00 weer op de boot. Met regenachtig weer hoefde ik in ieder geval niet bang te zijn voor helse verbandingen maar ook de dolfijnen waren maar moeilijk te zien. We hebben dan ook geen dolfijnen meer gezien :(... Wel weer met een schildpad gezwommen en we hebben nog een gigantische school visjes gezien die met kleine flipperende staartjes je lichaam een vreemde massage gaven ^^. Afijn het dolfijn-zwemmen is dus een tikkeltje in het water gevallen, maar ik heb toch een hele toffe ervaring en daarbij een goed excuus om het nog een keer te doen;). Oh en vergeet niet de extra stempels in mn paspoort! Whoot!
Gisteravond kwamen we weer thuis en ik ben nog wat moe van de reis. Komend weekend willen we zeeschildpad gaan spotten rond de grens van Mozambique want we zitten in het seizoen dat de eieren gelegd worden en anderen al uitkomen :). Hopelijk met iets meer succes ;).
Ik kan nog eindeloos vertellen maar met het programma dat ik hier volg heb ik bijzonder weinig tijd en vliegt de tijd voorbij!
Een dikke kus uit het bewolkte maar nog altijd zeer warme Zuid Afrika :) . Vanavond hoop ik dan eindelijk wat fotos te kunnen uploaden!
20 Februari 2012 - 17:13
Vera:
Ik mag dit keer de eerste zijn die reageert! Jammer van de dolfijnen, maar zwemmen met een schildpad doet niet iedereen.
Ik ben heel benieuwd naar je foto's.
Succes komende week met het medisch project.
Dikke knuffel van mij. -
20 Februari 2012 - 17:19
Hans:
Jammer van het zwemmen met de dofijnen. Maar zo'n groep van 15 zien van dichtbij lijkt me ook fantastisch. En een maasage door duizenden visjes is toch ook eens wat anders. Success met het medische project en veel plezier. -
20 Februari 2012 - 17:27
Marjoke:
Leuk verslag weer!
Jammer van die dolfijnen! Niet van je lijstje schrappen, hou vol!
Liefs, Marjoke -
20 Februari 2012 - 17:48
Hoi moppie,
Gisteren even heerlijk kunnen skypen met je :) Dus ik had al veel gehoord maar lees met héél véél plezier je blog weer!!! Ik vind het fantastisch dat je hier in Zuid Afrika echt het gevoel kunt hebben daadwerkelijk wat te doen en hoe jullie het hebben aangepakt met dat kind wat (w.s.) verkracht wordt ECHT PETJE AF!! :) Dat zijn heel moeilijke dingen maar het feit dat het kind er mee naar voren kwam zegt wel wat over jullie openheid tegenover hen!
En met een schildpad zwemmen is toch wel helemaal super hè!! En een dokter fish behandeling gewoon in zee is ook niet te versmaden, lieverd ik weet dat je ervan geniet en dat is geweldig:) Ik hoop dat de foto's er snel op staan zodat wij ook allemaal extra mee kunnen genieten!
Hele dikke knuffel en kus van mij wijvie XXXX
20 Februari 2012 - 18:44
Peter En Jose:
hoi lein,
net met je mams terug van de huishoudbeurs en kijken of je al een blog had geschreven en ja hoor.
nou meis geweldig weer om te lezen, en wat je iedere keer meemaakt, kijk weer rijkhalzend uit naar je foto's.
super om je gisteravond even te zien en horen op skype.
en dan de les en voorlichting die jullie daar geven, aan toch nog vrij jonge mensen, knap hoor maar jou zeker toevertrouwd.
maak maar weer mooie foto's ook van de schildpadeieren, en wie weet met hoeveel dolfijnen je nog gaat zwemmen.
hele dikke knuf en kus, deze keer vanuit amersfoort -
20 Februari 2012 - 19:18
Je Pappie:
Hoi wijvie, geweldig verhaal weer. Ik heb zo de indruk dat je hier in Zuid-Afrika meer doe en meer kan betekenen dan die tijd in Kenia. Maar ja, de medaille heeft altijd een keerzijde, zodat je ook de minder leuke dingen tegenkomt. Toch zeg ik je dat je jezelf erover heen moet zetten en blijven genieten van de mooie dingen die je kan doen. Hoeveel mensen kunnen er zeggen dat ze met schildpadden hebben gezwommen. Ach die dolfijnen komen een andere keer wel weer.Alvast veel plezier met de schildpadden spotten en hoop dat je het echt te zien krijgt wanneer die kleintjes uit het ei komen en naar zee gaan. (ooit op tv gezien) erg grappig. Wijvie het ga je goed, knuffel...... je pappie -
21 Februari 2012 - 16:03
MOOIE FOTO´S WIJVIE!!!!!!:) :) love you xxx -
21 Februari 2012 - 17:20
Peter En Jose:
weer terug in sittard,zie ik dat je je foto's hebt geplaatst, oh wat zitten er weer mooie en ontroerende bij.
dikke knuf en kus ons -
21 Februari 2012 - 17:21
Sjors:
Eej Lein!
Goed bezig, je bent gewoon even lerares geweest :) Foto's zien er goed uit! Ergens wel fijn dat je niet met dolfijnen hebt gezwommen, dan heb je nog iets overgelaten om naar uit te kijken! Buiten dat ben je namelijk wel erg goed bezig om alle hippe shit te doen die je wilde doen. Daar maak je menig Nederlander jaloers mee, mij voorop! Maarre, 'dolfijnen zwemmen ergens in Afrika' op de lijst houden dan maar? ;)
Keep up the good work & spirit!
xxx -
21 Februari 2012 - 19:18
Els:
Hallo lieve Juf Lein(marjo)
Jij hebt ook een certificaat verdiend ,hoor!
Super gedaan en opgelost.Real life !!
Maar fijn dat er eerlijke vragen werd gestel en dat ze er voor open stonden naar jullie toe.
Wat een bevrijding voor die kinderen,dat ze deze ruimte van jullie hebben kregen.
Juf Lein ........,in Norg zwemt ook een schildpadje rond,als je straks nog behoefde hebt ......
maar wat een geweldig verslag weer meis en ....wat wordt jij verwent met die heerlijke tevreden snuitjes .
Blijf genieten meis ,en fijn dat de tijd vliegt ,en dat de rondvlucht ook super was...
en dat je het zo vreselijk...naar je zin hebt .
Dag lieve Lein (marjo) tot de volgende keer een dikke lucht kus van mij doeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii -
21 Februari 2012 - 22:28
Anneloes:
En, en heb je ook al ambities om het onderwijs in te gaan? ;) Is leuk joh! Gave verhalen weer! Jammer van de dolfijnen, maar ik wil de volgende keer wel met je mee hoor!
Liefs, kus -
22 Februari 2012 - 09:57
Maaike:
Super mooi verhaal weer en prachtige foto's!! Wat doe je goed werk!! Geniet er nog van!
Liefs Maaike (meander) -
22 Februari 2012 - 10:08
Peter En Jacqueline:
Hoi Marjolein.
Ik zit op school en kan niet met het programma werken wat ik altijd doe dus toen dacht ik ga alle blogs lezen het zijn er 7 maar wel mooie verhalen van wat je allemaal mee maakt. Je foto`s heb ik ook gezien ook indruk wekkend. En wat jij nu allemaal mee maakt (goede maar ook slecht dingen) kunne ze nooit van je af nemen. Ik heb al je blogs uitgeprint en ik bewaar ze natuurlijk ook dat kan makkelijk hier op school ik heb een eigen printer in het lokaal staan. Ik probeer op je volgende blog ook te reageren.
Veel liefs en een dikke knuffel van ons. -
22 Februari 2012 - 13:35
Opa:
Wat jammer dat het niet leukte om met de dolfijnen te zwemmen.
Maar misschien krijg je nog en kans.
Als ik op de foto's mijn grote kleindochter zie, dan valt mij op, dat je helemaal nog niet zo bruin bent. Veel zon en water ??????
Schooljuffrouw Marjolein, tot de vlgende keer en blijf genieten.
22 Februari 2012 - 15:16
Oma:
wel wat jammer dat het niet zo gelukt is met de dolfijnen als je zou willen
maar misschien krij je nog een kans
voor de klas staan was een nieuwe ervaring
maar al ik je zo op de foto zag staan met de kinderen en hun diploma,s
ging je het goed af
geen huwelijks aanzoek meer gehad
marjolein prachtige foto,s
geniet er van in goede ook in slechte ervaringen blijf positief
liefs van oma
22 Februari 2012 - 20:00
Gerard En Lydia :
Hallo Marjolein, wij genieten van al je verhalen en al wat je beleeft. GEWELDIG! Fijn en goed dat je dit allemaal kan meemaken en dat je een steentje kan bijdraagen aan de blijdschap van die kinderen je bent toch geen strenge juf hé!! en aan de gezondheid van de mensen aldaar( voor zover dat mogelijk is) Geniet van alle dagen die je hebt en van de dingen die je ziet en meemaakt.
Liefs en hartelijke groeten van Gerard en Lydia. -
23 Februari 2012 - 00:05
Mam:
die opa van je zegt dat je nog niet zo bruin bent ;) Ik vind je er super goed uit zien met een heerlijk kleurtje voor jouw blanke huid ennuh..... zo bruin als de kindjes daar dat gaat niet lukken hè :):) xx -
23 Februari 2012 - 11:53
Margriet Kraaij :
Wat een prachtige foto's en verhalen weer.
Ik kijk er elke keer weer naar uit .
Meid wat een ervaring doe jij daar op .
Wij leven hier met je mee
Dikke zoen van Margriet -
23 Februari 2012 - 17:15
Anne:
Slechte foto's of niet, ik wil bewijs zien van het Zulu dansen!
En 'social swim' mert Marjolein en de dolfijnen.. jij schrijft echt grappig! (maarja, je bent ook grappig, dus wat wil je!)
Blij te horen dat je ook een soort van pannekoeckenavond hebt gehad, je werd gemist zaterdag :) Volgend jaar gaan we het dik inhalen!
Heel veel plezier daar nog lieve Marjo, and keep writing, ik lees het elke keer met plezier!
xxx Anne -
23 Februari 2012 - 22:28
Je Broer :
hey zusje leuk om te weten dat het goed gaat :) mooie foto's ook vind wel vet dat je daar gewoon met schilpadde heb gezwommen jammer van de dolfijne maar zowiezo wel jaloers op je echt cool hoop je weer keer op skype te zien moet elke keer weg als jij online komt veel plezier daar en schijf maar lekker veel verhale waar we allemaal jaloers op worden want dat lukt aardig;)
doei zusje succes -
24 Februari 2012 - 07:46
Liv:
Hahahah weet je wat eng is, ik droomde dat ik al bij je op reis was (niet per se India ofzo :P) en dat we aan het zwemmen waren in de zee en dat een schildpad ons achtervolgde en mij steeds heel hard beet :')
Hopelijk heeft die schildpad jou niet gebeten! ;)
Ik wil gauw met je skypen :D
Top verhaal weer (L)
Tot snel lieve Marjooooo! (Zo mijn Nepalese visum ophalen!!) xxxx