Happy Holi!
Door: Marjolein
Blijf op de hoogte en volg Marjolein
11 Maart 2012 | India, Bombay
Gelukkig bleek dat mogelijk en van maandag op dinsdag nacht kwam ik dan ook (ernstig gebroken na een wederom lange reis, maar heelhuids en met 4,5 uur tijdsverschil) aan in Mumbai, India :). Hier volgde een hele blije hereniging met Janno en Loes die mij al heel lief op stonden te wachten :D!!!! Toen ik hen zag merkte ik pas echt hoe lang geleden het eigenlijk was dat ik bekende mensen in levende lijven had gezien en ik kon mijn geluk dan ook niet op :). In een kleine taxi ontvoerdde ze me door het chaotische verkeer van Mumbai naar hun hotel, waar ik werd getracteerd op een echte Hollandse stroopwafel (!!) en lieve kaartjes/kleinigheidjes van lieve mensen in Nederland :). We hebben nog tijden bijgekletst totdat onze oogleden het begaven van de vermoeidheid ;).
Nu ben ik een aantal dagen verder en inmiddels zijn we gedrieen erg bedreven en bekend met het al eerder genoemde chaotische verkeer in Mumbai dat overdag nog 100 keer erger blijkt te zijn. Gezien we touristen zijn proberen de chauffeurs ons met een vriendelijke glimlach natuurlijk keihard af te zetten, maar we weten inmiddels maar al te goed hoe we moeten onderhandelen ;). De tuk-tuks zijn een hele belevenis met de vaak roekeloze chauffeurs die de karretjes door de meest nauwe kiertjes proberen te manouvreren. (gelukkig tot op heden met verbijsterend veel succes). Het getoeter en de uitlaatgassen, de bedelende mensen op straat en weerzinwekkende stank die 17 miljoen mensen in 1 stad voortbrengen zijn overweldigend al had ik me hier toch geestelijk op geprobeerd voor te bereiden. Na Afrika dacht ik toch al een hoop gezien te hebben, maar er is meer!
De mensen in India zijn over het algemeen ontzettend attent en behulpzaam. Zo hoeven we maar een paar tellen vragend om ons heen te kijken en 9 van de 10 keer staat er dan binnen no-time een redelijk-engels-sprekende-indiër naast je om te proberen te assisteren. Dit is voornamelijk practisch wanneer we de weg proberen te vinden of een tuk-tuk proberen te bestellen ;).
Veel Indiaase mensen vinden ons bijster interessant met onze witte huid en mijn haarkleur lijkt ook veel bekijks te trekken. Vaak willen mensen even op de foto al zou je denken dat toeristen hier niet volledig nieuw zijn? Nu moet ik toegeven dat ik nog maar weinig toeristen ben tegen gekomen...
De eerste twee nachten verbleef ik in het hotel waar Loes en Janno hun eerste nachten al hadden doorgebracht voordat ik arriveerde, in het Zuiden van Mumbai. Een relatief mooi hotel met warm water (als je geluk had of de eerste was die ging douchen), airco en semi-uitzicht op zee en de sky-line van Mumbai waarbij je de laag smok goed kon zien hangen boven het water. Op woensdag vertrokken we naar het noorden van Mumbai waar we blijkbaar in meer down town Mumbai aankwamen in een hostel dat Anjali-inn heet. Ik hield mijn adem in toen we voor een vervallen huisje stopte in een klein smoetselig steegje.. Gelukkig bleek het hier niet te zijn, maar in een ander even smoetselig steegje zo bleek later :p. We leerden dat je niet op het uiterlijk af moest gaan, want van binnen zijn de kamers prima onderhouden en hadden we (genoeg!) warm water, airco en zelfs tv en practisch gratis wifi! Vandaar dat ik deze blog nu ook kan posten ;). Dank u!
Afijn tot dusver een kleine beeldvorming van deze grote stad ;). We hebben natuurlijk meer gezien en beleefd dan alleen de omgeving: afgelopen donderdag was het bijvoorbeeld Holi! Holi, ook wel festival of colours, is het feest dat de hindoes vieren ter ere van het begin van de lente :). Wanneer Holi valt heeft iets te maken met de zoveelste vollemaan van het jaar en dat valt meestal eind februari/begin maart en dit jaar was dat op 8 maart. De bijnaam "festival of colours" dankt het aan de vele gekleurde poeders die naar elkaar gegooit worden om de lente in te luiden. In de nacht van woensdag op donderdag hebben we samen met de locals hier gezellig om een groot kampvuur gestaan en wenste iedereen elkaar "Happy Holi" en werd er al vrolijk gekliederd met gekleurde poedertjes. De locals vinden het ontzettend leuk dat we meedoen en leren ons graag over de gewoonten hier. Ondertussen wordt er goed op ons gepast door de mensen van het hostel die heel beschermend met ons mee liepen naar en van het kampvuur weer terug naar het hostel :).
De volgende dag ging het festijn door al moesten we erg oppassen, gezien niet alle kleurtjes even huid-vriendelijk en van fatsoenlijke kwaliteit blijken te zijn. Verrassend genoeg heb ik inmiddels redelijk mijn eigen huidskleur weer teruggevonden onder de diverse lagen poeder en lijkt het ook uit de kleding te wassen te zijn! Het was heel leuk om dit hier mee te maken!!!
Helaas bood mijn lichaam wat weerstand tegen (waarshijnlijk) een van de curry's die ik de dag ervoor had gegeten en heb ik de rest van die dag ziek op bed door moeten brengen. Eten kun je hier op elke straathoek vinden, maar we zij alle drie wat huiverig om het verkeerde te eten en daarom proberen we voor een paar roepie meer toch maar iets luxere maaltijden te nuttigen. Die maaltijden bestaan voornamelijk uit curry's die, als ze ze als "niet pittig" bestempellen, nog altijd prettig nabranden in je slokdarm. Ik voel me inmiddels weer goed! Het zal ongetwijfeld ook een samenloop zijn geweest van vermoeidheid, weer een nieuw land en nieuwe indrukken, ander eten en ga zo maar door. Toch blijven we erg op onze hoede met het eten nu en blijven we braaf (ja mam ;)) water uit afgesloten flessen drinken :).
De afgelopen 2 dagen hebben we sightseeings gedaan zoals de gateway of India bezocht en Dhobi Ghat; een wasplaats waar honderden mannen tegen betaling de was doen voor de inwoners van Mumbai. Dit schijnt goedkoper te zijn dan een wasmachine en daarom maken veel Indiaase gezinnen, maar ook hotels hier dankbaar gebruik van. Een indrukwekkend gezicht al die was die tussen de gebouwen in de zon hangt te wapperen!
We zijn ook naar het National Park geweest wat echt gigantisch en achteraf hilarisch crappy bleek te zijn en Bollywood hebben we ook getracht te bereiken maar alleen op afstand kunnen zien :p.
Met andere woorden: Mumbai is een hele belevenis.
Ik ga eens nokken het is hier al 02:00 geweest en over 12 uur vlieg ik samen met Loes en Janno naar Delhi voor meer stadse avonturen en komende week staat de Taj Mahal op de planning :) (zo'n zin in!!!). Ook zal aanstaande dinsdag Liv aankomen met wie ik naar Nepal ga trekken dus het beloofd een mooie week te worden!
Ik zal een paar fotos maar uploaden gezien ik geen mogelijkheid heb om van een computer gebruik te maken en dus alleen een paar fotos van mijn iphone kan uploaden, maar zodra ik een computer tot mn beschikking heb dan zal ik de rest er ook bij zetten :).
Dikke kus vanuit Mumbai en wederom: bedankt voor de reacties!!!!
10 Maart 2012 - 21:50
Peter En Jose:
hallo lein,
o jeetje ben ik nu de eerste met een reactie plaatsen, ja ik kan het niet vaak genoeg zeggen wat een verhaal alweer.
heerlijk om te lezen dat je zo geniet en dat het allemaal goed is gegaan (je reis van en naar)
minder natuurlijk dat je een beetje ziekjes was, maar snel weer opgeknapt.
wij wensen je een hele mooie week, en kijken al weer uit naar je volgende blog en foto's
vanuit sittard een hele dikke kus en knuffel, love you
10 Maart 2012 - 22:11
Mam:
Hoi meis,
Totaal weer een heel andere wereld zeg, maar ook dit heeft zijn charme, toch?!:)
Zo te lezen zijn de Indiaanse mensen heel vriendelijk en behulpzaam en prettig dat er zo goed engels gesproken word. Hoewel het natuurlijk ook helemaal niet erg is als je met handen en voeten duidelijk moet maken wat de bedoeling is!! :)
Je foto's van het Holi feest zijn gaaf en ik ben reuze benieuwd naar je andere foto's :)
Morgen naar Delhi en ik hoop dat jullie daarvandaan nog een geweldige safari kunnen maken en tijgers kunnen spotten :) :)
Nou lieverd veel plezier, dikke knuffel ook voor Loes en Janno , doeg XXXX -
10 Maart 2012 - 22:40
Je Pappie:
Hoi wijvie,
Een ander werelddeel, een ander land, andere gewoontes. Maar ja dat hoef ik jouw niet uit te leggen. Het zal zeker prettig zijn om weer eens bekenden te ontmoeten na die weken. En dat jullie vele mooie dingen kunnen zien en meemaken, al viel het national park nogal tegen.
Veel plezier jullie straks in Dehli...........knuffel van de mij. je pappie -
11 Maart 2012 - 10:26
Vera:
Hoi Marjolein,
Fijn dat je ondanks de storm toch kon vliegen. Mumbai is een enorme stad, ben benieuwd hoe jullie Dehli ervaren. Grappig dat je Holi Holi mee hebt kunnen maken. Hier in Nederland wordt het ook gevierd, zeker in Den Haag, in de krant heb ik er ook over gelezen.
Veel plezier komende week, geniet van de mooie en bijzondere dingen in dit land.
Groetjes Vera -
12 Maart 2012 - 10:08
Sjors:
Eej Lein!
Het is technisch gezien toch echt het 4e land, hoe jaloers je (onder meer) mij daar ook mee maakt. Hippe foto's :)
Mag ik een verzoekje doen trouwens? Wil je een heel debiele foto maken bij de Taj Mahal? Zo eentje waarbij je heel verveeld kijkt zo van... "Tss, nauwelijks interessant dat ik hier sta." Is wel leuk als je dat doet, dan heb ik een soort van piepklein beetje invloed gehad op iets tofs wat je daar hebt gedaan :)
XX -
13 Maart 2012 - 09:55
Opa:
Hallo grote kleindocher.
Was je niet een beetje bang, om met een zware storm in een klein vliegtuigje te stappen?
Maar wat heerlijk vor je, dat Loes en Nanno op je stonden te wachten.
Ik kan me best voorstellen, om blij te zijn, bekende te ontmoeten.
Ga je nog op olifanten rijden?
Geniet maar lekker van je vakantie.
14 Maart 2012 - 08:45
Roy:
Namaskar Marjolein!
Hoppa weer een vlaggetje verzameld! Ik krijg het nog druk wil ik je ooit nog kunnen evenaren... :'(
Wel gaaf dat je toevallig dat feest nog mee kon maken, maar wat een rotzooi moet dat opleveren zeg die poeier... :)
Ennuh... je bent volgens mij al in het beste 'national'-park ter wereld geweest.. dus waar je nu ook nog komt zal altijd tegen vallen ben ik bang ;)
Veel plezier daar en maak maar mooie foto's van alles... ;)
Alavidha! (Groetjes)
Roy x -
14 Maart 2012 - 11:53
Els:
Hallo hallo Lieve Lein (marjo)
Wat ben je toch een ...bah!!! meisje ..maar de kleur staat je bijzonder goed hoor .Dit was ook een van je doelstellingen he meis ,om mee te maken ,en...... het is je gelukt!! Heerlijk dat je vrienden ,Janno en Loes nu ook bij je zijn.
Heerlijk om weer de hele dag(zo goed als ) je moers taal te praten .....scheeld weer inenergie he?
Wat heb je nog een geweldig vooruitzicht ,naar New Delhi en de Taj mahal.
En wat je allemaal alweer gezien en meegemaakt hebt die strrrrrom Mumbai en Bollywood
en alles wat je hier boven hebt beschreven,
Het is heerlijk om te lezen Len (marjo)
Je laat het ons gewoon mee beleven ....zaliggggg.
Lieverd geniet verder intens van alles en sla het op in je koppie en op de fotoos.
Een geweldige tijd weer ..!!!!! lieve groetjes van Els met een dikke knuffel erbij doeiiiiiiiiiiiXXXX -
14 Maart 2012 - 16:57
Oma:
je hebt weer veel meegemaakt
nu weer in india een rijke stad met veel armoede
ik ben een weekje bij peter in sittard geweest heel gezellig
wijfie ik lees je brieven aaltijd ik vind het zo mooi dat ik geen woorden kan vinden om te antwoorden
dat doe ik ook maaar niet
je maakt zo veel mee en ik vind het prachtig en geniet er van
alles is hier goed
lieve schat tot je vbolgende brief liefs en een knuffel van oma -
14 Maart 2012 - 17:34
Nienke:
Hey hey!
Ik hoorde van Fenna dat je ging reizen. Zo te zien ben je overal al geweest.";) Lijkt mij super vet.
Heel veel succes nog":)
Kus, Nienke -
14 Maart 2012 - 19:52
Ellis:
Hé Marjolein,
Wat geweldig om dit reisverslag weer te lezen!
Ook erg mooie foto's. Meid wat ben jij aan het genieten.
Liefs,
Ellis